Holistisch buikdansen helpt je om weer te gaan leven vanuit de wijsheid van je baarmoeder, je bekken en je hart.
Holistisch (of energetisch, dynamisch) buikdansen is heerlijk. Het is niet alleen leuk, het maakt je ook gezond en fit.
Het helpt je bovendien om meer in je lijf, in je basisenergie te komen. Om al dansend de enorme bron van vrouwelijke wijsheid en kracht in je baarmoeder en bekken te ontdekken. En die te verbinden met je hartsenergie, de aarde en de kosmos.
Gaandeweg ervaar je steeds meer van je eigen sprankelende oer-vrouwelijkheid,
zacht, krachtig en sensueel
.
Holistisch buikdansen doe je met je levensenergie. Spierkracht heb je niet zozeer nodig, hoewel je die ook traint. Voortdurend speel je in je lijf met subtiele verhoudingen van spanning en ontspanning, versnelling, vertraging en ‘frozen moments’.
Zo voel je geleidelijk duidelijker de levenskracht die overal in je lichaam is. Subtiel oefen je daar met je buikdansbewegingen invloed op uit. Kun je die meer in balans brengen en jezelf helen. Zodat je levenslustiger en meer bezield in het leven komt te staan.
“Dansen kan enorm helpen je in je energie onder te dompelen, sensueel en louter uit plezier,
om van jezelf te genieten, je eigen energie te laten stromen en sensualiteit toe te laten”.
(Maitreyi D. Pointek)
.
Sensualiteit heeft te maken met gevoeligheid, met zintuigelijk genieten. Zonder iets louter seksueels.
Sensualiteit is zoiets als je openen voor een ontluikende bloem
.
Voor flonkerende dauwdruppels in het vroege ochtendlicht, of een teder lentebriesje langs je huid.
Als het je lukt om zo sensueel, vanuit je vrouwelijke essentie te leven, ben je zelden futloos, zwak of burnout. Heb je geen hoge hakken nodig, of maatje 36.
Dan geniet je van je heerlijke, vrouwelijke zelf
.
en heb je geen behoefte deze op een schreeuwerige, misschien zelfs pornografische manier te laten zien.
Kortom, dan verlaat je je op je eigen unieke kwaliteiten. Je durft je ontvankelijk en kwetsbaar op te stellen en bezield vanuit je bron te leven. Zo inspireer je dan weer anderen met jouw eigen authentieke, voedende persoonlijkheid.
Over de Buikdans
Buikdansen: een bundeling van extatische vrouwelijke energie en creativiteit
Ook wel Raks Sharki, Oriëntaalse of Arabische dans, óf Dance du Ventre genoemd. Vanuit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Arabische wereld, verder ontwikkeld en overgewaaid naar vele landen over de wereld.
Het lijkt tegenstrijdig, dat die vrouwelijke buikdans juist in de Arabische cultuur tot bloei is gekomen.
.
Als ergens de cultuur masculien paternalistisch is, is het wel dáár. Met het vrouwendomein verregaand onderdrukt en geïsoleerd van de buitenwereld, op grond van geloof, cultuur en zelfs de wet. Maar vrouwen brengen daardoor veel tijd samen door.
Zo bestaat er een bundeling van vrouwelijke energie en creativiteit.
.
Afgesloten van de mannen. En dus ook van allerlei taboes! Aan elkaar overgeleverd, gaan de vrouwen los, bijvoorbeeld in massages. En in die door en door sensuele, uitdagende, uiterst vrouwelijke buikdans, die zo alle ruimte heeft om te ontwikkelen en te floreren.
Inmiddels zijn er ontelbare verschillende buikdansstijlen.
.
Turks, Saidi, de balady, klassiek Egyptisch, Tibal, Khaleegy, Ghawazee, om maar 's een greep te doen.
Vooral de Balady (ofwel ‘de ziel’ of ‘het hart’ van de buikdans) en de Klassiek Egyptische stijl leveren Merel Eline de inspiratie voor haar lessen en workshops. En voor haar voorstellingen.
De Balady als innige dialoog met de muziek
.
De Balady dans je geconcentreerd en zuiver in het moment. Tegelijk laat je los, om je eigen stroom te volgen. Improviserend en de muziek helemaal doorvoelend. Je energie laag in je bekken, je bewegingen overwegend met heupen, buik en bekken. Koket, maar aards en neerwaarts.
De Balady is een verhalende dans: met een begin, een middenstuk en een slot. Zo vertolkt hij de verlangens en het verdriet, de ziel van het volk.
De ranke, gracieuze klassiek Egyptische stijl
.
Hier gebruik je meer elementen van klassiek ballet in je dans: mooie, lange, sierlijke armbewegingen, een variatie aan draaiingen en lichtvoetige looppassen, verfijnde heupbewegingen, gecombineerd met shimmies (snelle bekken- en buikbewegingen) en accenten.
Holistische inspiratie
Intens dansend word je de kwaliteit van je bewegingen en de wijsheid van je lichaam gewaar
Al jaren schoolt en vormt Merel Eline zich in allerlei spirituele en intuïtieve vaardigheden en gedachtengoed. Gaandeweg groeide en groeit haar besef van het helende effect van buikdansen op je lijf en je leven.
Met buikdansen kun je jezelf gezond maken, bruisend en levenslustig
.
Het kan je helpen je vrouwelijke energie vrij te maken, je oude (pijn)blokkades op te ruimen en liefdevol en sensueel (niet seksueel) in de wereld te staan.
Voor de buikdanslessen en -workshops put Merel Eline intuïtief uit haar eigen kennis en ervaring. Je leert gerichte bewegingen en dansmeditaties, die jou helpen om speels en teder contact te maken met jouw eigen vrouwelijke kern, met je baarmoeder, borsten, bekken.
Geleidelijk word je, al dansend, de kwaliteit van je bewegingen gewaar. En van de wijsheid van je lijf, je baarmoeder en je hart.
Het is heerlijk en helend om van binnenuit te voelen wat deze bewegingen met je doen
.
Elke buikdansbeweging heeft zijn eigen kracht en kwaliteit, wil iets zeggen. Hier meditatief naar leren luisteren is een thema van ‘Emotioneel lichaamswerk’ of ‘Lijfwerk’, waar Merel Eline ook inspiratie uit haalt.
Ook de vrouwelijke Tao raadt buikdansen aan om je energie beter te laten stromen
.
In jou, én tussen jou, de aarde en de kosmos. Je brengt er een sensueel, orgastisch, zelfgenezend lichaam mee op gang. Dat helpt je meer te genieten van je (seksuele) relaties. Ook in de leer van de Tao vindt Merel Eline inspiratie voor in de les.
Een andere inspiratiebron is de buikdans als godinnendans
.
Priesteressen voerden buikdansen uit in hun heilige rituelen, met allerlei spirituele doelen. Veelal gefocust op één of meer godinnen. Zo wekten zij vaak een krachtige seksuele energie op, vanwege de helende werking daarvan. Ook nu nog tonen godinnen ons allerlei vrouwelijke eigenschappen en kwaliteiten (als archetypen), die we in onzelf zouden kunnen (her)ontdekken en -gebruiken.
Heerlijk om in de buikdans de godin in jezelf te voeden!
.
Zalig om zo, al dansend, de diepe, goddelijke liefde en kracht in jezelf te voelen, je eraan te laven. Vrijuit van jezelf te genieten en als je eigen stralende middelpunt in de wereld gaan staan.
Zelfs je organen kun je met je dans ondersteunen en stimuleren
.
Volgens Rudolf Steiner heeft elk orgaan zijn eigen ‘psyche’, zijn eigen kwaliteiten, eigenschappen en gevoelens.
Je alvleesklier (Pancreas), om een voorbeeld te noemen, staat in verbinding met je zonnevlechtchakra, tussen je middenrif en je navel. Breng je met je dans deze zonnevlecht in balans, dan werkt dat ook door op je alvleesklier. En daarmee weer op je suikerspiegel en je energie.
Als je wilt gaat Merel Eline samen met jou aan de slag met doelgerichte dansmeditaties en - bewegingen, die je kunnen helpen jouw energie, je lijf, of één of meer van jouw organen in balans te brengen.
Inspirerende boeken
Klara Adalena – Oorspronkelijk was elke vrouw een priesteres.
Jean Shinoda Bolen – Godinnen in elke vrouw
Maitreyi D. Pointek – De Tao van de vrouwelijke seksualiteit